2012. július 7., szombat

Mandulás piskóta

Hozzávalók:
- 8 tojás
- 10 dkg liszt
- 10 dkg őrölt mandula
- 16 dkg kristálycukor
- 1 csipet só

A tojások fehérjét a csipet sóval és a cukorral habbá verjük (nem kell, hogy kemény legyen a hab, akkor jó, ha a cukor felolvadt a fehérjében, szép fényes, és lágy a keverék) géppel. Kézi habverővel laza mozdulatokkal hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd az átszitált liszetet, végül a mandula őrleményt is (mivel a hab nem kemény, nem kell attól félni, hogy összetörjük).

A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm (a tortaforma aljára teszem a sütőpapírt, és úgy csatolom fel a karikát), és 150 fokon, hőlégkeveréssel 40 percig sütöm. Tűpróbát végzek, mielőtt kiveszem a sütőből, hogy megbizonyosodjak arról, hogy átsült. Sütőpapír helyett margarinnal is kikenhetjük, lisztezhetjük a formát.

Ez a mennyiség egy kb. 22 cm-es tortaformához elég, azt teljesen megtölti, de én a 26 cm-es tortaformámat szoktam használni, még így is három részre tudom vágni a piskótát.
A kis méretű (16 cm-es) tortákhoz felezem az adagokat.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, ma délután kipróbálom. Az összes liszt helyett mandulával lehetne szerinted? Valóban minden édes süteménybe kell egy csipet só, de úgy emlékszem, hogy a piskóta kivétel ez alól. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha esetleg beszerzel mandulalisztet, akkor helyettesítheted a teljes mennyiséget, de különben nem javaslom, mert nagyon olajos lesz a tészta. A mandulalisztből az olajat már kisajtolják, utána őrlik, így szárazabb.
      Én a csipet sót sosem hagyom ki a piskótából, de akkor sem lesz semmi baj, ha kimarad. :)

      Törlés